Gertrud Alfredsson


GERTRUD ALFREDSSON            5/4 - 28/4   2019

"I den här utställningen kommer jag att visa två monumentala teckningsmålningar. De är gjorda i kol, blyerts, akrylfärg och spray på dubbelsidigt papper. De berör för mig teman som väntan, mellanrum, spel, kommunikation och gräns(snitt). Processen och tidsaspekten är mycket viktiga i mitt arbete. Både arbets- och innehållsmässigt. Ofta är mina bilder som "stills" från filmer som blir till scener. Ibland kan jag rulla ihop en bild och ställa undan den i ett år för att sedan ta fram den igen.

Aj Oj O´Boj är en slags tillbakablickande, episk berättelse. Det är en komposition med utgångspunkt från olika teckningar jag gjort tidigare, med sina egna inneboende berättelser, symboliker och utseenden. Bilden växte fram ur en total utmattning av att ”hitta på” nya motiv. Då sa jag till mig själv:  använd det som redan finns, gräv i ditt egna arkiv. Sakta växte Aj Oj O´Boj fram och det tog över ett år att få den färdig.

Trailer (vykort från Picabia) är titeln på min andra stora bild. I den finns två stoiska porträtt. Man ser tre ögon, men endast ett öga riktas mot betraktaren. Den visar en uppställd scen som handlar om ett ”innan” eller ett ”i väntan på”, som jag ser som en slags sammanfattning av mig själv som väntandes. Det finns ett hopp och en betraktelse bakåt i tiden med referens till Francis Picabia* som under 90-talet berörde mig mycket.

För mig angriper dessa två bilder samma problematik, men från olika håll. Det kommer också att finnas skulpturer och en ny bok med bilder gjorda under en tioårs period. Gallerirummet kommer medvetet att fyllas till bredden i ett sätt att testa gränsen för vad som får plats. Jag vill att betraktaren, publiken - medspelarna - blir delaktiga i sceneriet.


/Gertrud


* Francis Picabia: Fransk dadaist/surrealist (1878-1953)