MARIA NORRMAN

Maria Norrman har i sitt konstnärskap arbetat med teman som rör mänskliga aktiviteter, vilka pågår lite i skymundan, är lite suspekta och orationella eller rent av mycket provocerande. Det kan handla om allt från dragqueen-sminkning till människor vars hobby är att uppföra historiska krigsspel eller under organiserade former klä ut sig till tyska soldater från andra världskriget. Hennes metod har varit video där hon själv är med och agerar tillsammans med de människor som utgör fokus för hennes intresse.


I sin utställning på molekyl gallery visar hon nu fotografier och assemblage som kretsar kring temat samlande och samlingar. Verken är olika till sina uttryck men binds samman av en röd tråd som handlar om liv och död, feminint och maskulint, oordning och kontroll. Samlandet som ett sätt att försöka erhålla kunskap och bringa ordning i kaos. Kunskap och ordning som blir till en existentiell eller praktisk börda. Samtidigt handlar det om hur samlingen i sig blir till en egen gestalt eller en bild av en ny, egen värld.


Maria Norrman tog sin masterexamen från Malmö Konsthögskola 2013. Detta är hennes första separatutställning. Hon har tidigare ställt ut på bl a ARoS - Århus konstmuseum (Dk), Skissernas museum i Lund och Bohus konstmuseum i Uddevalla. Maria är född 1987 i Uddevalla, bor och arbetar i Malmö.


www.marianorrman.net