Rachel Tess

RACHEL TESS


LUIS ALBERTO RODRIGUEZ


ULI RUCHLINSKI


Scratch


2/9 - 25/9   2016

Performance och fotografi - som separata porträtt och som en helhet.


Scratch är ett minimalistiskt totalkonstverk som präglas av en starkt expressiv dans (Rachel Tess, även koreografi och sång), utförd i dialog med musik, olika material, ljus och med det befintliga rummet. Utgångspunkt för verkets serie av akter är ett antal regisserade fotografier som tagits i samarbete med fotografen / dansaren Luis Alberto Rodriguez. Rum och ljus har gjorts tillsammans med ljus- och ljuddesignern Uli Ruchlinski som också deltar i uppförandet av verket, delvis med livemusik.


På Molekyl gallery kommer Rachel under vernissagekvällen den 2 september att uppföra delar av verket. Därefter kommer fotografierna att presenteras som en egen utställning. Perioden avslutas med ytterligare en performance.


Utställningen pågår t.o.m. den 25 september.
Rachel Tess är född i USA 1980 och utbildad vid Oregon Ballet Theater School 1985-1998 och Juilliard School 2000-2002 under konstnärlig ledning av Benjamin Harkarvy och Lawrence Rhodes. Rachel har dansat vid Oregon Ballet Theatre, The Juilliard Dance Ensemble, Lar Lubovich Dance Company och Les Grands Ballets Canadiens (i verk av bland andra Ohad Naharin, Didy Veldman och Stijn Celis). 2005-2007 dansade Rachel i GöteborgsOperans balett i verk av bland andra Mats Ek, Tero Saarinen och Jirí Kylián. Hon har även dansat med Cullbergbaletten. Rachel har tilldelats Princess Grace Award for Modern Dance 2003 och Martha Hill Award 2004.


År 2013 startade Rachel Tess Milvus Artistic Research Center (MARC) där hon verkar som kreativ ledare. Genom MARC vill hon verka för en dialog mellan hantverk och innovation, teori och praktik, samt kreativitet och kunskap genom utforskandet av performancekonsten.