Solkräm på granit

PETTER DAHLSTRÖM -

PERSSON

ANNA HILLBOM

MARIE RAFFN

MARTIN WALLÉN


Solkräm på granit


2.9 - 2.10 2022

DSC_5400
5397
02_Molekyl
DSC_5407xx
hela skulpturgruppen
del av skulpturgruppen
8
7x1x
6x1
5
4
3
2
1
5392x
09
02
5416-2
3.heic
02redigerat_Inquiries_ett_lagerx
5416
1x
a

Händer som arbetar och rör sig, till synes utan syfte eller gemensamt mål, ändå i en skönjbar rytm.

Solens ljus bryter omärkbart ner en klippa av granit. Man smörjer solkräm på klippan, ett försök till beskydd.

Man vill vill binda samman saker i vardagen och det stora hela. Ett rörelsemönster av beröring blir en länk mellan det ursprungliga och det hudnära. I upprepandet av arkaiska och lekfulla former, får skörhet och tyngd komma fram.

Sten som slipats mjuk, stora insektsvingar som ramlat ner från himlen. I gips, trä, sten, vax och glasfiber manas materialets inneboende kvalitet och en skevhet fram. I ljud skönjas ett försök att i terapeutiskt narrativ framställa ett liv i en båge av meningsfulla händelser. Ibland uppstår rundgång.

---

Petter Dahlström Persson skulpterar bland annat i trä och sten och kombinerar ofta sina skulpturer med funna material för att skapa oväntade möten och kombinationer. Han tilldelar sitt arbete olika ramverk och fångar upp historier, både lokala och sådant som han sett och hört, och gör dessa till delar av sina installationer. Nycklar, hundar, fåglar, tidningsredaktioner och lek med ord är återkommande ingredienser i Dahlström Perssons konstnärliga arbete.

Petter Dahlström Persson är född 1988 i Östersund och har en masterexamen i konst från Piet Zwart Institute i Rotterdam från 2020. Under 2021 släppte han en kort bok med dikter och teckningar på bokförlaget Bored Wolves Press som är baserat på en bergstopp några mil utanför Krakow. Samma år skapade han tillsammans med den tyska konstnären Bernd Krauß utställningen VIRKETIDNing på Alta Art Space I Malmö. Under 2021 var han även del av grupputställningen Stoneware for a Dwelling på Galleri Wilfried Lentz i Rotterdam. Under 2022 färdigställde han sin första offentliga utsmyckning tillsammans med sin familj i Arådalen i Jämtland. Utsmyckningen tog formen av en bänk med reliefer på sidorna. Den står på en föbodvall där pilgrimer ofta vandrar förbi och kommer så sakteligen bli lika grå som husen som omger den.

Petter Dahlström Persson har ateljé på Alta Art Space i Malmö och är med och driver galleriet med samma namn sedan 2017.
www.petterdahlstrom.seInstagram @petterthanever


Anna Hillbom
I taktila och poetiska medel vill Anna Hillbom skapa en länk mellan det arkaiska och det hudnära. Genom att långsamt upprepa ursprungliga former, finns en önskan att locka fram skörhet såväl som tyngd, på gränsen mellan det sårbara och det magnifika. I gips, trä, lera och mässing strävar hon efter att ta fram materialets inneboende kvalitet och en möjlig mystik, i objekt som inte syftar till ett specifikt original men något kusligt bekant. Element ur konst och arkitekturhistorien, vardagliga former så som ovalen eller en leende mun, kanaliseras i en lyhörd process där materialet ofta bestämmer utgången.

Anna Hillbom är född i Gällivare 1983. Hon har studerat vid Gerrit Rietveld Academie Amsterdam och Umeå Konsthögskola. Hon har ställt ut sina skulpturer och ljudverk runtom i Europa och Skandinavien, bland annat på Punt WG Amsterdam, Galleri CC Malmö, Lewisham Arthouse London, Galleri 21 Malmö, Schimmel Art Center Dresden, Italienska Palatset Växjö, Åbo Konsthall Finland, Umeå Konsthall, Celsius Project Malmö, Norrbyskärs Konsthall och C4 Projects Copenhagen. Anna bor och arbetar i Malmö.
annahillbom.cominstagram @anhillbom


Marie Raffn
I experimentella och associativa metoder arbetar Marie Raffn i skulpturala arrangemang där flera delar utgör en helhet. Tanken på språk som något som kan omvandlas till materia och bearbetas utifrån en personlig, sensuell metodik, blir ett sätt att leka med rymd och abstraktion. Verken kan ses som tecken som skapar en lek med skala, dimension, yta och form i en säregen formalism, där ordlekar hjälper till att öppna för alternativa tankemönster. Skulpturerna i utställningen ”Solkräm på granit” på Galleri Molekyl utgår från Raffn's intresset för biologisk mångfald i ett föreställd miljö.

Marie Raffn är född 1991 i Köpenhamn och har studerat vid Konsthögskolan i Malmö, Cooper Union School of Art, New York samt Akademie der bildenden Künste, Wien. Hon har mottagit Carl Nielsen & Anne Marie Carl-Nielsens Legats talangpris för skulptörer, tilldelats hederspris från Niels Wessel Bagges Kunstfond samt arbetsstipendium från Statens Kunstfond. Hon har ställt ut sina skulpturer och ljudverk på ställen som Kongegården Kunsthal (DK),Vestjyllands Kunstpavillon (DK), Bladdernut Hum, Prám (Prag), TeaK (Helsinki), Delfi (Malmö). Hon har medverkat i grupputställningar på bl a. CAC (Vilnius), Lunds Konsthall (Sverige), Vorbrenner (Innsbruck, AT), Alta Art Space (Malmö) Pavillonen, CPH Art Week (DK)Galleri Riis (Stockholm).
www.marieraffn.cominstagram @marieraff


Martin Wallén använder sig av ord eller meningar som är vibrerande och dubbelbottnade. Dessa blir ljudinstallationer, foton eller performance. I ljud och installation undersöks fenomenet att genom ett “terapeutiskt narrativ” framställa sitt liv som en båge av meningsfulla händelser. Ibland uppstår en rundgång, en neurotisk loop av oroliga förklaringar. Wallén leker med absurditeten, humorn och smärtan i dessa rundgångar, i material hämtat från terapi, pedagogiskt arbete, positivt tänkande, kampsport, sociologistudier, forumtrådar om romanser på kontor och judoklubbar och lingot i guidade meditationer.

Martin Wallén är född 1986 i Nyköping. Han har studerat fri konst vid Umeå Konsthögskola och Hong Kong Baptist University, samt Performance och live art som praktik vid Stockholms Konstnärliga Högskola. Han har framfört sina performance, ljudinstallationer och screenings på bl a. Västerbottens Museet Umeå, Stockholms Konstnärliga Högskola, Galleri Verkligheten Umeå, Bildmuseet Umeå, Vilnius Art Academy, Klaipeda, Litauen, MTR-station Sai Ying Pun, Hong Kong, HKBU student halls, Hong Kong, Umeå Energi Arena samt på Konstfack i Stockholm. 2018 framfördes The Plant, ett samarbete på videolänk från Hong Kong som en del av text och poesi-eventet Gore Text på Bildmuseet i Umeå.
marwalllen@gmail.com