The secret garden of resignation

THE SECRET GARDEN OF RESIGNATION


GYLLEBOVERKET - Jona Elfdahl & Etta Säfve


10 Mars - 8 April


Performance under öppningen 10 Mars kl.17-20< video

”Akta dig för att peka på den och spotta aldrig mot den, man mister tänderna om man gör det. Och tala inte om det. Tala aldrig om att du behöver gå dit”.


Ryktet spred sig snabbt- något hade flyttat in i kvarteret, något som hade makt och förmåga att förändra saker. Några sa att det var en gudom, andra att det bara var en offerplats, vissa sa att den inte hade någon som helst betydelse. Men ändå vallfärdade folk. Varje dag tillkom det fler.


Flera läger har uppstått runt platsen, de som vill skyla den, täcka den med gåvor så att det den bär ska förbli dolt, de som vill göda den, mata den tills den spricker upp och blottar allt, och de som går omvägar, inte vill kännas vid att den finns- platsen där allt vi inte vill se samlats.Gylleboverkets utställning på Galleri Molekyl ingår i en serie utställningar där de undersöker vår samtid och frågor kring mänsklig isolation, normalitet och vår relation till varandra och omvärlden. Vad får plats och vad göms undan då strävan efter perfektion blir till ett förakt för svaghet, vår egen och andras? The secret garden of resignation är ett förkroppsligande av allt det som ingen vill vara, det som inte har någon plats i samhället, en bägare som bär våra rädslor och kapslar in det som inte får synas. Den är så stor att besökarna inte kan gå in i galleriet. Utanför fylls marken på av blommor och eldar från människor som samlats. Den lokala närbutiken säljer blommor och offergåvor och i intervjuer med människor runt omkring hörs röster med allt ifrån klagomål över ansamlingen av människor till berättelser om de som vallfärdat till platsen för att få möta sina rädslor och ge upp den lyckade bilden av sig själva.


Gylleboverket är en konstnärsgrupp och plattform för samtida konst och film utanför Östra Vemmerlöv, på Österlen.

Gylleboverket arbetar med relationell estetik, film, ljudkonst, performance och installationer. Deras platsspecifika arbeten förenar små förändringar av platsen med större scenografiska element. De arbetar konsekvent med utforskandet och möjligheterna till att skapa ”sociala skulpturer” där de med känsel, lukt och gemensamma handlingar skapar delaktighet och nya möten för att utmana bilden av livet.Jona Elfdahl (född 1977) arbetar med film, performance och installation. Han är utbildad i konst och film vid Kungliga Konsthögskolan (Stockholm), Akademi Valand (Göteborg) och Dramatiska Institutet (Stockholm).

Tillsammans med Gylleboverket har han ställt ut bland annat på Skånes Konstförening (Malmö), Inter Arts Center (Malmö), Verkstad Konsthall (Norrköping) och Galleri Verkligheten (Umeå).


Etta Säfve (född 1973) arbetar gränsöverskridande med installationer, film, ljud performance och objekt. Etta Säfve är utbildad vid Rietveld Academie i Amsterdam.

Hon har visat sina verk i grupp- och soloutställningar på bland annat Skånes Konstförening (Malmö, Tomelilla Konsthall, Inter Arts Center (Malmö), Galleri 21 (Malmö), Öviks Konsthall (Örnsköldsvik), Verkstad Konsthall (Norrköping), Verkligheten (Umeå), Galerie 37 (Harlem) och Plan B Projects (Amsterdam), Bonniers Konsthall (Stockholm).


Med stöd av KULTURÅDET, REGION SKÅNE, FOLKUNIVERSITETET, MALMÖ STAD